Как руснаците заливат САЩ

Getty Images
Докато някои руски имигранти плашат САЩ с революционни идеи, други ги изумяват с богатата си руска култура.

Руските имигранти присъстват в САЩ още от първите дни на държавата. първото преброяване в страната през 1790 г. показва, че броят им надхвърля 10 000.

Всеки социален или политически шок в Руската империя води до масова емиграция. Хората заминават за САЩ в търсене на свобода и по-добър живот: поляците след потушените въстания, евреи, арменци и, разбира се, руснаци: селяни, интелигенция и безброй последователи на преследвани религиозни секти.

Въпреки че в през периода от 1820 до 1870 г. в САЩ пристигат само около 7550 руснаци, броят им нараства рязко през идните години. Преброяването през 1920 г. разкрива, че САЩ има 392 049 граждани, родени в Русия.

Когато през втората половина на XIX в. Русия навлиза в период на политически борби и тероризъм, броят на политически емигранти в САЩ се увеличава сериозно. Изпълнените с революционни идеи руски политически имигранти, наред със своите съмишленици от Германия и Италия, изиграват огромна роля в разпространението на радикални, анархистки и леви идеи в САЩ. Едни от водещите американски анархистки идеолози в онези времена, Ема Голдман и Александър Беркман, са от Литва, която е част от Руската империя.

Поражението в руската революция от 1905 г. засилва потока от революционно настроени хора към САЩ. През 1908 г. в Ню Йорк е създадена една от най-големите и най-влиятелни политически асоциации на руските емигранти – Съюзът на руските работници, който активно разпространява анархистки идеи.

В края на 1910-те радикалното движение в САЩ, в което руснаците играят значителна роля, е толкова силно, че страната е обхваната от т. нар. "Червена заплаха" – страхове, че и в Америка може да избухне бунт, подобен на болшевишката революция от 1917 година.

Правителството предприема масови арести на "анархо-комунисти" в цялата страна. Тези т. нар. "рейдове на Палмър" през 1919 и 1920 г. се ръководят от главния прокурор А. Мичъл Палмър и бъдещия първи директор на ФБР Едгар Хувър. Както пише в "Руските емигранти в Северна и Южна Америка" един от руските емигранти в САЩ, писателят Иван Окунцов": "Животът на руснаците след "рейдовете на Палмър" стана непоносимо труден. Те предизвикаха подозрения към всеки руснак, независимо от политическите му възгледи. Без никаква причина, руснаците бяха уволнявани от фабрики и заводи".

Хиляди са депортирани. На 21 декември 1919 г. пътническият кораб USAT Buford с 249 арестувани радикали на борда напуска пристанището в Ню Йорк и се отправя към съветска Русия като "коледен подарък за Ленин и Троцки". Голдман и Беркман са сред пътниците на този "съветски кивот", както го наричат медиите.

Но руската имиграция в САЩ през първата половина на XX в. не се състои само от революционери. Много художници, поети, писатели и учени са принудени да напуснат Русия след Революцията през 1917 г. и се установяват в Северна Америка. Тези т. нар. "бели емигранти" драстично променят ниското мнение на американците за руснаците.

1920-те са връх за руската култура в САЩ. Именити руски културни дейци, избрали Америка за своя нова родина (като например известният композитор Сергей Рахманинов и художникът Николай Рьорих) организират успешни балетни, оперни и театрални изяви и изложби.

Сергей Рахманинов

Освен в културата, руснаците дават сериозен принос и в американския научен живот. Водещи учени като пионера в авиацията Игор Сикорски и създателят на телевизионната технология Владимир Зворикин живеят и работят в САЩ. Те помагат на американското общество да забрави русофобията от предишните години, поне докато не започва Студената война.

Владимир Зворикин

Вижте и тези четирима гении, които Русия губи преди век!

Внимание! Всяко пълно или частично копиране на материали на Russia Beyond без писмено разрешение и директен линк към оригиналната публикация на Russia Beyond, включително от други електронни ресурси, ще се смята за грубо нарушение на Закона за защита на интелектуалната собственост на Руската федерация. Russia Beyond и медийният холдинг RT си запазват правото да реагират на подобни нарушения в различни държави, включително по съдебен ред.

Този уебсайт използва "бисквитки". Кликнете тук , за да разберете повече.

Приемам "бисквитките"